Zo weet je zeker dat je klaar bent om je bedrijf te verkopen

Blog Zo weet je zeker dat je klaar bent om je bedrijf te verkopen

Zo weet je zeker dat je klaar bent om je bedrijf te verkopen

U heeft jarenlang hard gewerkt om uw bedrijf tot succes te maken. Nu zit u er toch aan te denken om het bedrijf te verkopen. Dit is meestal niet een makkelijke beslissing en u wilt hier geen spijt van krijgen. Er kunnen veel emoties om de hoek komen kijken. Door goed na te denken wat uw echte reden is om uw bedrijf te verkopen, voorkomt u dat u hier later echt spijt van krijgt. Dit zijn een aantal goede redenen om uw bedrijf te verkopen

Tijd voor verandering

De wereld verandert continu, en u dus ook. Zo kan het voorkomen dat de passie voor uw bedrijf bent verloren. Dat is helemaal niet erg, als u een lange tijd hetzelfde heeft gedaan kan uw interesse ergens anders gaan liggen. U kunt kiezen om te consolideren, dit is het aansluiten van uw bedrijf bij een grotere/andere partij binnen uw sector. Of als u uw focus op een geheel nieuw project wilt leggen, kunt u uw bedrijf verkopen. Niet alleen uw passie kan voor deze keuze zorgen, veranderingen in uw privéleven zijn ook van grote invloed en soms is het beter om het drukke ondernemersleven (tijdelijk) aan de kant te leggen.

Risico

Als u al een aantal jaren aan het vechten bent om genoeg winst te maken, kunt u ervoor kiezen om uw bedrijf te verkopen aan iemand die misschien met een frisse blik uw bedrijf kan redden. Zo kunt u uw schouders laten zakken, terwijl iemand anders van jouw idee misschien toch een succes kan maken.

Pensioen

U heeft tientallen jaren hard gewerkt en een mooi bedrijf op de markt gezet. Nu is het echter tijd om te rusten en de vruchten te plukken van al het harde werk. Door uw bedrijf te verkopen kunt u een mooi pensioen plan opzetten en zorgeloos van het leven gaan genieten. Maak wel een berekening voordat u een handtekening zet, om er voor te zorgen dat het verkoopbedrag genoeg is om u financieel te voorzien.

Voordat u uw bedrijf verkoopt

• Bedenk wie uw ideale koper is. Uw bedrijf is belangrijk voor u, u heeft hier veel tijd en geld in gestoken! Bedenk daarom goed aan wat voor persoon u uw bedrijf wilt verkopen

• Let op uw timing. De perfecte timing bestaat niet en u kunt niet een eeuwigheid blijven wachten. Maar u kunt zeker opletten op hoe de markt zich beweegt en daar een voordelige keuze op maken.

• Bereid uw bedrijf voor. Als u overweegt uw bedrijf te verkopen, begin dan alvast met het voorbereiden van uw bedrijf. Plan een jaar of twee vooruit. Zorg ervoor dan alle financiële zaken, bedrijfsstructuur, en klantenbestand op orde zijn zodat de potentiële koper hier geen zorgen meer over hoeft te maken.

Recente berichten