Dit zijn de voordelen van gordijnen in huis

Blog Dit zijn de voordelen van gordijnen in huis

Raamdecoratie is onmisbaar in jouw huis. Het zorgt voor gezelligheid, isolatie en een goede akoestiek. Het is dus belangrijk om goed na te denken welke gordijnen bij jouw interieur passen en deze af te stemmen op jouw behoeften. Wil je bijvoorbeeld slapen in het donker, de warmte tegenhouden in jouw slaapkamer of wil je ’s avonds liever geen inkijk? Hieronder zetten wij de zes voordelen van gordijnen voor je op een rij.

1 Het zijn de sfeermakers

Gordijnen zorgen voor een gemoedelijke sfeer in jouw huis. Wanneer de raamdecoratie ontbreekt, krijg je meteen het idee dat er iets mist. Gordijnen zijn vooral in de slaapkamer en woonkamer echte sfeermakers. Vooral in de donkere avonduren voelt het meteen knus wanneer de gordijnen uitgevouwen worden. Een warme kop thee in de handen, een dekentje over de benen, jouw favoriete film staat aan en jouw avond kan niet meer stuk.

2 Geluiddempend effect

Wanneer je geen gordijnen hebt, merk je dat de ruimte hol klinkt. Dit holle geluid kun je wegnemen door het toevoegen van gordijnen. Vooral gordijnen met een dikke en dichte structuur zoals overgordijnen zorgen voor een goede akoestiek in jouw huis. Vooral overgordijnen met een dikke plooi die tot de grond lopen zorgen voor het beste effect. Gordijnen zijn dus ideaal voor gehorige huizen met een hoog plafond. Ook wanneer je aan een drukke straat woont, kun je het geluid wegnemen met gordijnen.

3 Isolerende werking

Naast dat gordijnen geluiddempend zijn, zijn sommige gordijnen ook nog eens isolerend. Ook hierbij geldt dat gordijnen met een dikke en dichte structuur, zoals het overgordijn, een isolerende werking hebben. Wanneer de felle zon op jouw slaapkamer schijnt, kun je de overgordijnen dichtdoen zodat ze de warmte tegenhouden. Ook in de winter kunnen overgordijnen de frisse wind tegenhouden. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het gordijn is, hoe beter het de ruimte isoleert. Zo bespaar je meteen op je energierekening. Dat noemen we nog eens een win-winsituatie!

4 Passend bij jouw interieur

Een groot voordeel van gordijnen is dat het aanbod in gordijnen enorm is. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, waardoor je altijd wel een gordijn kunt vinden dat aansluit bij jouw wensen en behoeften. Je kunt bijvoorbeeld gordijnen op maat laten maken, met een kleur passend bij jouw interieur. Ook kun je kiezen voor een duo rolgordijn in de woonkamer, een verduisterend gordijn in de slaapkamer of een inbetween voor een gezellige sfeer. Al met al: genoeg mogelijkheden voor jouw woning.

5 Geen inkijk

Wanneer je ongestoord languit wil liggen op de bank zonder dat jouw buren naar binnen kunnen kijken, zijn gordijnen een handige oplossing. Ze zorgen namelijk voor genoeg privacy en je hebt zelf de controle over de inkijk in de ruimtes van jouw huis. Een klein kiertje, helemaal open of helemaal dicht: ideaal. Als je kiest voor inbetweens, kun je overdag wel van binnen naar buiten kijken maar niet van buiten naar binnen. Let wel op wanneer je ’s avonds een lichtje hebt branden: dan kunnen de buren wel van buiten naar binnen kijken. Denk dus goed na welke gordijnen jij kiest.

6 Je beschermt de ruimtes in jouw huis

Wist je dat de zon jouw meubels, muren, het tapijt en de accessoires kunnen laten verkleuren? Je kunt eens in de tijd wel een kwast over de muur halen, maar om een nieuwe bank te kopen is natuurlijk hartstikke zonde. Vooral bij huizen met grote ramen waar de zon de hele dag doorheen schijnt, kunnen gordijnen voor deze reden een aanrader zijn. De gordijnen houden namelijk de zon tegen en beschermen daarmee jouw meubels tegen verkleuring. Vooral gordijnen met een voering zorgen voor dit beschermende effect.

Recente berichten